Orahnjača

Sastojci:

    TIJESTO
    ▶ 500 g brašna
    ▶ 2,5 dl mlijeka
    ▶ prstohvat soli
    ▶ 60 g šećera
    ▶ 2 jaja
    ▶ pola kvasca


    NA DJEV
    ▶ 500 g mljevenih oraha
    ▶ 250 g šećera
    ▶ 2 dl mlijeka
    ▶ 100 g grožđica
    ▶ 2 čepa ruma
    ▶ korica limuna
    ▶ cimet po želji
    ▶ 2 vanilin-šećera
    ▶ 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac pomiješajte s jednim decilitrom toplog mlijeka, jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i ostavite nekoliko minuta da se diže. U posudu stavite preostalo brašno, jaja, sol, rastopljeni maslac, koricu limuna i mlijeko. Dodajte nadošli kvasac i zamiješajte tijesto. Ostavite da se diže jedno pola sata na toplome mjestu, pa ga premijesite i pustite da opet nadođe. U međuvremenu pripremite nadjev. Prokuhajte mlijeko sa šećerom i vanilinšećerom te dodajte orahe, a potom maknite s vatre i dodajte ostale sastojke. Nadošlo tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, premažite ga nadjevom i zarolajte u štrucu. Premjestite ga u namašćen lim i ostavite da se diže. Pecite na 190°C 30 minuta, a nakon toga orahnjaču premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 10 minuta dok ne dobije lijepu smeđu boju.