Komiška pogača

Sastojci:

    PRIPREMITE:

    • 700 g oštrog brašna
    • 1 svježi kvasac
    • pola žlice soli 
    • 1-2 žličice šećera
    • 1,5 žlica maslinova ulja
    • oko 300 ml mlake vode
    • maslinovo ulje za
    • premazivanje pogače

    Nadjev :

    • 200 g slanih srdela ili
    • inćuna
    • 300 g crvenog luka
    • 5-6 češanja češnjaka
    • peršinov list
    • 1 kg svježih rajčica i pola
    • žlice koncentrata rajčice
    • papar
    • 2-3 žlice ukiseljenih
    • kapara (po želji)
    • začini po želji
    • maslinovo ulje

Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da se diže. Na maslinovu ulju propirjate luk narezan na kolute. Dodajte češnjak, te nasjeckane rajčice i pirjajte dok tekućina ne ispari. Dodajte papar, peršin i začinsko bilje po želji (timijan, origano...). Tijesto premijesite i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na veličinu malo veću od lima da ga poslije možete preklopiti preko gornjeg dijela. Položite tijesto u lim, na papir za pečenje, te ga prekrijte rajčicom i lukom. Preko toga poslažite slane srdele (možete ih narezati na manje komadiće) s razmakom od oko pet centimetara. Prekrijte drugom polovicom razvaljanog tijesta i premažite ga s malo maslinova ulja. Pecite 30-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.