Losos u umaku od šafrana

Sastojci:

    PRIPREMITE (ZA 8 OSOBA):

    ▶ 1 kg fileta lososa
    ▶ 2 vezice kopra
    ▶ sol ili Vegeta
    ▶ na vrh noža crnog papra
    u prahu Šafram
    ▶ ulje za pečenje

     

    Za umak:
    ▶ 1 glavica luka
    ▶ 1 češanj češnjaka
    ▶ ½ žlice Vegete
    ▶ na vrh noža crnog papra
    u prahu Šafram
    ▶ 2 žlice limunova soka
    ▶ 2 žličice pšeničnoga
    glatkog brašna
    ▶ 100 g maslaca
    ▶ ½ žličice šafrana
    ▶ 1 žlica narezanog kopra
    ▶ 1 žlica sušenog peršina
    Šafram
    ▶ 200 ml povrtnog temeljca
    (može i od kocke)
    ▶ 50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Filete lososa operite, posušite i začinite. Na dno porculanske posude stavite vezicu grančica kopra, na kopar položite filete lososa, zatim stavite ostali kopar i posudu pokrijte folijom. Na pokriveni losos stavite teret, pa ga odložite u hladnjak i ostavite preko noći. Losos narežite na manje komade i pržite ih na ulju sa svake strane oko pet minuta. Na malo maslaca propirjajte luk i češnjak, umiješajte šafran, kopar, limunov sok, papar, oko 200ml povrtnog temeljca te vrhnje i brašno razmućeno u malo vode. Sve kratko prokuhajte i poslužite uz rižu.