Švedske mesne okruglice

Sastojci:

    PRIPREMITE (ZA 6 OSOBA):

    • 300 g krte mljevene
    • govedine
    • 300 g mljevene junetine
    • 140 g mljevene svinjetine
    • 120 ml vrhnja za kuhanje
    • 1 crveni luk
    • 1 žlica smeđeg šećera
    • (djelomično rafiniranog)
    • 1 jaje
    • muškatni oraščić
    •  đumbir u prahu
    • 50 ml goveđeg temeljca
    • 2 žlice maslaca
    • 1 žličica soli
    •  papar

    UMAK

    • 2 šalice goveđeg temeljca
    • 2 žlice glatkog brašna
    • 100 g kiselog vrhnja
    • (12% masti)
    • papar
    • sol

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175 °C. U manjoj zdjeli pomiješajte kruh s vrhnjem i ostavite da stoji oko 10 minuta da kruh upije vrhnje. U tavi otopite žličicu maslaca i pirjajte luk 10 minuta dok ne poprimi laganu smeđu boju. Luk premjestite u veću zdjelu pa dodajte meso, šećer, sol, začine i jaje, te sve promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte kruh s vrhnjem i ponovno pažljivo promiješajte. U tavi otopite žlicu maslaca. Od jedne žlice smjese oblikujte okruglice i pržite ih dok ne postanu ravnomjerno smeđe s vanjske strane, a iznutra budu još ružičaste. Prebacite okruglice na pladanj za pečenje, prelijte ih četvrtinom šalice temeljca, prekrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta. Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatri do zlatne boje. Zatim postupno dolijevajte temeljac uz stalno miješanje. Kuhajte umak uz miješanje dok se ne zgusne, oko pet minuta. Začinite solju i paprom prema ukusu. Netom prije posluživanja umiješajte kiselo vrhnje. Poslužite uz omiljeni prilog, rižu, njoke ili pire krumpir.