Kuglof s limunom
Sastojci:
- 250g omekšalog maslaca
- 2 žlice maslaca za podmazivanje kalupa
- 250g glatkog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 225g šećera u prahu
- fino naribana korica 3 limuna
- 4 jaja
- 100 g šećera u prahu + sok od 3 limuna
- 80g šećera u prahu + hladna voda
PRIPREMITE:
Za sirup:
Za glazuru:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i kalup za kuglof dobro namažite maslacem. Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi, a u drugoj posudi mikserom izmiješajte maslac, šećer i limunovu koricu dok ne dobijete blijedu i glatku smjesu. Dodajte jaja jedno po jedno i nakon svakog izmiksajte smjesu. Potom postupno dodajte brašno i miksajte dok se smjesa ne izjednači. Gotovu smjesu ulijte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Dok se kuglof peče, pripremite sirup. Pomiješajte šećer i limunov sok te zagrijte na najmanjoj vatri dok ne zakuha. Kuhajte oko tri minute pa sklonite s vatre i ohladite. Kad je kolač pečen, ostavite ga kratko da se malo ohladi pa ga izbodite štapićima (primjerice za ražnjiće) i prelijte pripremljenim sirupom. Ostavite ga u kalupu 15 minuta da upije sirup. Nakon toga izvadite kuglof iz kalupa i pustite ga da se sasvim ohladi. Pripremite šećernu glazuru od šećera i hladne vode – dodajte po žličicu hladne vode dok se šećer ne rastopi, a smjesa postane dovoljno rijetka da je se može preliti preko gotovog kuglofa, ali opet dovoljno gusta da nije prozirna.