Orahnjača

Sastojci:

    Tijesto

    • 500g brašna
    • 2,5dl mlijeka
    • prstohvat soli
    • 60g šećera
    • 2 jaja
    • pola kvasca


    Nadjev

    • 500g mljevenih oraha
    • 250g šećera
    • 2dl mlijeka
    • 100g grožđica
    • 2 čepa ruma
    • korica limuna
    • cimet po želji
    • 2 vanilin-šećera
    • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac pomiješajte s jednim decilitrom toplog mlijeka, jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i ostavite nekoliko minuta da se diže. U posudu stavite preostalo brašno, jaja, sol, rastopljeni maslac, koricu limuna i mlijeko. Dodajte nadošli kvasac i zamiješajte tijesto. Ostavite da se diže jedno pola sata na toplome mjestu, pa ga premijesite i pustite da opet nadođe. U međuvremenu pripremite nadjev. Prokuhajte mlijeko sa šećerom i vanilinšećerom te dodajte orahe, a potom maknite s vatre i dodajte ostale sastojke. Nadošlo tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, premažite ga nadjevom i zarolajte u štrucu. Premjestite ga u namašćen lim i ostavite da se diže. Pecite na 190°C 30 minuta, a nakon toga orahnjaču premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 10 minuta dok ne dobije lijepu smeđu boju.