Orahnjača
Sastojci:
- 500g brašna
- 2,5dl mlijeka
- prstohvat soli
- 60g šećera
- 2 jaja
- pola kvasca
- 500g mljevenih oraha
- 250g šećera
- 2dl mlijeka
- 100g grožđica
- 2 čepa ruma
- korica limuna
- cimet po želji
- 2 vanilin-šećera
- 1 jaje za premazivanje
Tijesto
Nadjev
Priprema:
Kvasac pomiješajte s jednim decilitrom toplog mlijeka, jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i ostavite nekoliko minuta da se diže. U posudu stavite preostalo brašno, jaja, sol, rastopljeni maslac, koricu limuna i mlijeko. Dodajte nadošli kvasac i zamiješajte tijesto. Ostavite da se diže jedno pola sata na toplome mjestu, pa ga premijesite i pustite da opet nadođe. U međuvremenu pripremite nadjev. Prokuhajte mlijeko sa šećerom i vanilinšećerom te dodajte orahe, a potom maknite s vatre i dodajte ostale sastojke. Nadošlo tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra, premažite ga nadjevom i zarolajte u štrucu. Premjestite ga u namašćen lim i ostavite da se diže. Pecite na 190°C 30 minuta, a nakon toga orahnjaču premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 10 minuta dok ne dobije lijepu smeđu boju.