Raspuknuti keksići
Sastojci:
- 2 jaja
- 200g glatkog brašna
- 200g tamne čokolade
- 60g maslaca
- 190g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
- sitni kristalni šećer i šećer u prahu (oko 100g)
PRIPREMITE:
Priprema:
Natrgajte čokoladu i otopite je na pari pa je ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Maslac sobne temperature umutite mikserom ili kuhačom sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, no nemojte dugo mutiti, samo toliko da se sve poveže. U smjesu dodajte brašno i dobro izmiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje tri sata ili preko noći. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Žličicom grabite tijesto i dlanovima oblikujte kuglice promjera otprilike 1,5 centimetara. Stavite kristalni šećer u jednu zdjelicu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u kristalni šećer, a zatim je obilno prekrijte šećerom u prahu. Složite kuglice malo razmaknute na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 8-10 minuta. Kad izvadite keksiće, moraju još uvijek biti mekani. Nemojte ih prepeći jer će postati suhi.