Pečena patka u umaku od naranče
Sastojci:
- 1 patka (1,5-2 kg)
- 50ml vruće vode
- topla voda za podlijevanje
- sol
- papar
- 1 naranča
- 2 poriluka
- 3 žličice octa
- 2 žlice meda
- 1 žlica ulja
- ½ žličice đumbira
- 2-3 žlice bijelog vina
- 50-100ml vode
- 1-2 žličice Gussnela
- papar
- sol
PRIPREMITE (ZA 6 OSOBA):
PREMAZ:
UMAK :
Priprema:
Patku očistite i operite, a zatim je izvana i iznutra natrljajte solju i paprom. U zdjelici pomiješajte med, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. Nadjenite patku s pola naranče i očišćenim porilukom, i to samo bijelim dijelom. Na lim koji ste premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C. Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite preostalu naranču narezanu na ploške i nastavite peći još oko jedan sat, dok ne omekša. Pečenu patku izvadite iz lim, a suvišnu masnoću ocijedite. Umak procijedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, papar, vino i razmućen Gussnel s vodom. Kuhajte 1-2 minute stalno miješajući. Po potrebi umak još malo posolite. Poslužite uz pečeni krumpir i kuhani grašak.