Pita s lososom i špinatom

Sastojci:

    PRIPREMITE (ZA 6 OSOBA):

    Nadjev:

    • 200g dimljenog lososa
    • 150g špinata
    • 400ml vrhnja za kuhanje
    • 2 žlice brašna
    • limunova korica
    • češnjak
    • maslinovo ulje
    • mediteranski začini
    • sol
    • papar

    Prhko tijesto :

    • 350g brašna
    • 150g maslaca
    • 2 žlice vrhnja
    • 1 jaje
    • malo soli

Priprema:

Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan češnjak. Polako dodajte brašno i dobro promiješajte, podlijte vrhnjem za kuhanje i brzo miješajte da se razbiju grudice. Umiješajte sitno nasjeckani losos i špinat te malo naribane limunove korice. Posolite i popaprite. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite tijesto na hladno mjesto pola sata da se stisne. Nakon toga ga tanko razvaljajte i stavite u namašćen kalup za pitu. Na tijesto položite papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa po tome rasporedite rižu (da se kalup od tijesta lijepo oblikuje i ne napuhne pri pečenju) te pecite desetak minuta. Kalup s tijestom izvadite iz pećnice, uklonite rižu i papir, napunite nadjevom pa pecite u zagrijanoj pećnici još 15-ak minuta. Pitu poslužite toplu, narezanu na kriške. Ako imate male kalupe za pite, dimenzija oko 12 centimetara, možete napraviti šest malih pita i svakome poslužiti jednu.